Kısaca Camii - Mescid-Manastır-Kilise –Havra-2

Ali Can 23.07.2022 10:09:33
2.Halife Ömer’in hikayesi meşhurdur, Kudus’ü feth edince rahip halifeyi Kilisesinde namaz kılmaya davet eder, halife red eder ve olmaz der,Ancak rahip Ya ömer Oysa sizde yeryüzünün her tarafı mescid iken neden bu kilisede namaz kılmayı kabul etmiyorsunuz, Halife şu muhteşem cevabı verir, “Benden Sonra Ömer burada namaz kılmıştır deyip Kilisenizi elinizden alırlar.”

Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş olan ve GEÇEN YIL Ayasofya Müze mi? Cami mi? olsun hengamesinde Danıştay’dan çıkan bir kararla Cami’ye dönüştürülmesi kararı çıkınca Sanki İstanbul yeniden feth edildi gibi büyük coşkular yaşayan coğrafyamızda her kafadan bir ses yükselirken kimi Kabe ve Mescid-ül aksa ile kıyaslamayı ihmal etmedi, Kimi kılıç hakkından dem vurmaya başladı, kimi de siyasi bir zafer olarak lanse ederek nemalanmaya başladı.

Ancak Ayasofya’nın konumu Kabe ve Mescid-ül Aksa’dan tamamen farklıydı, Çünkü Kâbe’yi tevhit dininin Mümessili ve Mimarı  İbrahim,ve Mescid-ül Aksanın Mimarı yine tevhit peygamberi Hz. Süleyman(as)  tarafından inşa edildi ve kendilerinden sonra gelen Medeniyet ve bu medeniyetlere rehberlik yapan peygamber ve İman sahiplerine miras olarak bıraktılar.

Ancak, Ayasofya peygamberimiz Hz. Muhammed(sav) den 50 yıl önce İseviler tarafından ibadet mekanı olarak inşa edildi, Yani Hz. Muhammed dönemindeki Mescid-ül Dırar hükmünde değil, Ayasofya temeli takva üzerine inşa edilmiş bir ibadethanedir. Osmanlı Mimarisi referanslarını bu muhteşem yapıdan aldı.

Hz. Muhammed(sav) uygulamalarında ve İslam’ın kadim hukukunda hiç kimse İbadethaneleri ganimet olarak kabul edip müsadere etmemiştir, varsa delili olan  bi zahmet izah etsin.

 Yüz milyonlarca Tl ye yapılan ve aynı anda 63 bin kişinin ibadet edebileceği Çamlıca camisine vakit namazlılarında acaba imamlar 63 müşteri getirebildiler mi? Sabah namazına 34 kişinin geldiği ve 147 görevlinin hizmet verdiği Çamlıca camisinin ibadetten ziyade işsizliği önleme ve istihdam mekanı olmaktan başka rolü var mı?

Kaldı ki Hristiyan ve Yahudiler sadece kilise ve sinagoglarda ibadet ederken Müslümanlar için yeryüzü hepsi mescit iken ve Ülkemizde Mescidler hariç 84.684 Adet cami varken neden illa Ayasofya, Yeryüzü size dar mı geldi ki İlla Ayasofya diyorsunuz? Anlaşılan padişahlar dünyanın rehavetini yaşadılar,   Ahiretti de okunan Fatihalarla garanti altına almak için 5 adet padişah Ayasofya avlusunda cennetin keyfini çıkarıyorlar. Rahmet mi? Zahmet mi? O’nu da Allah bilir.

Yüz bine yakın bu camilerin tek misyonu Bireysel ritüellere indirgenmiş  İbadet ve dua olarak kalacak mı? Adalet,Hürriyet,eşitlik,İnsan hakları,Aş ve İş,Siyasetin madrabazlıkları ve yalanları, İnsanca yaşamanın ilkeleri, Savaş ve barış, Hak ve batıl,tevhid ve tağut kısaca beni Adem ve Çocukları bu mekanlarda gündem olduğu gün bu mekanlar hakkında ümitvar olabiliriz.

Bu mabetler sadece ahiretin duraklarının ve bu duraklardaki hesapların matematiğinden ziyade dünyanın matematiğinin konuşulduğu mekanlar olduğu an yine ümit var olabiliriz.

Camilerin sosyal rolünü idrak edemeyenler sadece zikir ve İlahi yakarışların mekanları olarak bellerler, Oysa Allah nerde olursanız olun sizi görür ve işitir gerçeğinden bi haber gafillerdir, Diğer dinlerde bu mantık geçerli olabilir ama İslam tarihini inceleyenler cami ve mescitlerin sosyal ve siyasal rolünü inkar edemezler,

Mesela Ayasofya denilen mekanın bir kısmında zaten namaz kılınıyor,

Oysa Hz.Ali as “Ehli İncil’i incitirseniz beni incitirsiniz” sözü kimseyi bağlamıyor.

Mesela Hristiyanların da dua ve ibadetlerine de bir bölüm tahsis edilebilir?

Mesela kalan kısmı Müze olarak mevcut haliyle korunursa gelecek nesillere bu muhteşem mimari tanıtılarak elde edilecek gelirle fakirlerin yanan ciğerlerine su serpilirse belki Allah’a daha yakın olamaz mıyız.?Vesselam

 

Yazarın Diğer Yazıları