Bismillairrahmanirrahim
İlk önce, Kurban Bayramınızı kutlar dostluk, kardeşlik lçinde olmamızı Canabı Haktan niyaz ediyorum.
Bayram konusunda ilk şunu belirtmek istiyorum ki; Bayram barıştır, Bayram sevinçtir, Bayram huzurdur, Bayram; o günü özel bilip insanın hayatında yaşadığının en iyisini yapmasıdır. Bayram hatırlamak-hatırlanmaktır.
Bu Bayram pandemi ile geçoyor. 14. Ve 15. Yy da da böyle salgın bir hastalık yaşanmıştı. Ancak 21. Yy'ında da biz yaşıyoruz. Bu bir uyanış olmalıdır. Yani insanlar yaratıcının kudretini görüp uyanarak tövbe edip öze dönme bayramı olmalıdır.
"Kendi nefsini kurban etmektir bayram."
Belki yeni nesil bunu bilmez ama; Aslında Bayramlar insanların bedenen ve ruhen temizlenme günüdür. Ebeveynler evlatlarına bu günlerin değerini anlatmalı ve aşılamalıdırlar.
Aslında Bayram ilahi bir hatırlatmadır. Bayram, tarihte olan birçok olayları hatırlama ve onu tazelemedir.
Bayram, yardımdır. Bayram, infarktır. Bayram, fakiri, dilenciyi, sokakta yatıp kalkanları görmektir. Yılda bir kez de olsa canı gönülden helal kazancı ile onlara infakta bulunmaktır.
Bana kalırsa şöyle derim:
"Allah için eda edilen kurbanlarınızı, kimsesiz yoksullara ve sokak çocuklarının yemek yedikleri aş evlerine bağışlayı," çünkü onlar oradan yerler, içerler.
Bayram, ulusal ya da dinsel bakımdan önemi olan ve kutlanan gündür.
Bayram, Dini ve milli bakımdan ehemmiyeti olan, milletçe her sene kutlanan gün veya günlerdir
İslamiyetten önce de kavimler, devletler kendi inanç, örf ve adetlerine göre belli günleri kendilerine kutsal bilmiş ve o gün geldiğinde halkla birlikte bayram, yani sevinç günü ilan etmişlerdir.
Bayram, sadece bir koyunu veya bir koçu kesmek, dağıtmak vaya onu yemek değildir. Tüm kötülüklerden arınmak, dargınların barıştığı, savaşların olmadığı, dostların-akrabaların hatırlandığı, bir araya gelindiği, en önemlisi ise kimsesizleri yâd etmek, fakirlere, ihtiyaç sahiplerine yardım etmektir, onları ziyaret etmek, onlara yardımla beraber hal-hatır sormaktır.
Hz İbrahim (as) oğlu Hz. İsmail'le birlikte tarihe yansımış olayın asimile olmadan günümüze kadar yansıması bir İlahi lütufdur ki; savaşlar dursun, insanlar barışsın. Yani o gün insanoğlu bütün dünyevi işlerinden uzaklaşıp biraz nefes alsın, uğrevi âlemi görsün. Kur'an da ki ayeti görsün. Allah'ın hikmetini, büyüklüğünü görsün. Onu hatırlasın. Onun kulları üzerinde ki emrini ve önemini görsün.
Allah kullarını o kadar çok seviyor ki, insan yerine bir koçun kurban edilmesini emretmiştir. Bu kullara bir uyarı olmalıydı. Ancak, kullar bunu dikkate almadılar, masum ve mazlum insanları katlettiler ve katletmeye de devam ediyorlar.
Dikkat edin bu günler Hz Hüseyin'in (as) amcazadesi olan Müslim b Akilin (r.a) haksız yere hunharca katledilerek şehid edildiği gündür
Yani asimle edilmiş İslam'ın Kerbela olayının başlangıcıyla, 72 yaranıyla İslam Dini yeniden dirilmiş hâlâ da devam etmektedir. O günden beridir nice Müslim b Akiller (r.a) katledildi.
Bir kişiden başlandı, iki, üç, on, yüz, bin ve günümüzde milyonlar katledilirken; lokum, baklava dağıtıp o günü bayram ettiler.
Kurban olayını bir de Muharrem ayında Kerbelada arayın ve okuyun derim. Halbuki Bayramlar kurtuluş olmalıdır ölüm değil.
Bizler bayramları yanlış anlamışız, bayram yakınlaşmaktır ama biz uzaklaştık ve onu kendimizden uzaklaştırdık. Unutmayalım ki bugün tövbelerin kabul olduğu, günahların döküldüğü gündür.
Bundan dolayı Bayram, huzur olmalıdır.
Tekrar Kurban Bayramınızı kutluyor, mutlu, huzurlu ve savaşsız günler diliyorum.