İsrail Kabinesinde 'Ateşkes' Çatlağı Büyüyor

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant arasında ateşkes konusunda tartışma yaşandığı bildirildi.


2.09.2024 08:18:00   Ortadoğu


İşgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Perşembe günü yapılan savaş kabinesi toplantısında Gazze Şeridi'ni Mısır'dan ayıran Philadelphi Koridoru'na ilişkin planlar konusunda sert bir tartışmaya girdikleri bildirildi.

Her ikisi de sağcı Likud Partisi'nden olan Gallant ve Netanyahu arasındaki gerilim Gazze savaşı uzadıkça artıyor.

Toplantıda savaş kabinesi, Hamas ve Mısır'ın muhalefetine rağmen İsrail askerlerini koridorda tutma kararı aldı.

Perşembe günkü toplantıda Gallant, İsrail askerlerinin Philadelphi Koridoru'nda kalmasına karşı oy kullanan tek bakan oldu.
 

Ateşkes ve rehine anlaşmasının ilerlemesi gerektiğini savunan Gallant, bir anlaşmaya varılmaması halinde İsrail'in çok cepheli bir bölgesel savaş riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi ve ülkenin "stratejik bir kavşakta" olduğunu ekledi.Axios'un haberine göre Netanyahu toplantıda bakanlara İsrail ordusunun Gazze-Mısır sınırında nerede kalacağına dair haritalar gösterdi ve bunun ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi tarafından onaylandığını ifade etti.

Ancak Gallant Netanyahu'nun sözünü kesti ve onu haritaları İsrail ordusuna dayatmakla suçladı.

Axios'un başbakan yardımcılarına dayandırdığı habere göre, bunun üzerine Netanyahu sinirlenerek elini masaya vurdu ve konuyla ilgili bir oylama yapılmasını istedi.

Gallant da Netanyahu'ya İsrailli rehineleri infaz etmek de dahil olmak üzere istediği oylamayı yapabileceğini söyleyerek karşılık verdi:

"Philadelphi ve rehineler arasında seçim yapmak zorundayız. İkisine birden sahip olamayız. Oylama yaparsak ya rehinelerin öleceğini ya da onları serbest bırakmak için geri adım atmak zorunda kalacağımızı öğrenebiliriz."

Axios'a göre Gallant'ın yardımcıları şu anda istifa etmeye niyeti olmadığını söylüyor. Ancak iki lider arasındaki ihtilaflar devam ederse Netanyahu'nun Gallant'ı kovabileceği yönünde spekülasyonlar bulunuyor.

Mepa News

İsrail
kabine
ateşkes
Netanyahu

Yorumunu Gönder

Yorumlar