Netanyahu'nun Ortağı, Kabineyi Feshetmekle Tehdit Etti

Siyonist İsrail medyası, Netanyahu ile iktidardaki koalisyon üyeleri arasında ateşkes ve esir takası anlaşması konusunda yaşanan anlaşmazlıkları ele aldı.


7.07.2024 13:10:41   Dünya


Siyonist İsrail savaş kabinesi eski gözlemcisi Gadi Eisenkot, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Filistin direnişi ile esir takası anlaşması sağlamak ve aşırı sağcı koalisyon müttefiklerini ikna etmek için gereken 'stratejik liderlik seviyesine' yükselebileceğinden şüphe duyduğunu ifade etti.

Walla haber sitesine konuşan Eisenkot, 'Netanyahu'nun bir anlaşmayı kabul etmesini ve (Maliye Bakanı Bezalel) Smotrich ve (Güvenlik Bakanı Itamar) Ben Gvir'e bunun doğru bir şey olduğunu söylemesini zor bulduğunu' söyledi. 

Eisenkot, Netanyahu'nun Siyonist rejimi kurtarmak adına 'kapasitesini aşan şahsi  ve siyasi ihtiyaçlara bağımlı olduğunu' vurguladı.

Geçtiğimiz ay Ulusal Birlik partisi lideri Benny Gantz ile birlikte iktidar koalisyonundan istifa eden Eisenkot, Netanyahu'nun liderlik vasıflarından yoksun olduğunu ve bu nedenle değiştirilmesi gerektiğini savundu.

Hamas'ı ateşkes ve esir takası anlaşmasını engellemekle suçlayan Eisenkot, Netanyahu'nun 'savaşın hedeflerine ulaşması gerektiğini' ve nihai sorumluluğun hükümetinde olduğunu ifade etti.

Hizbullah'ın kuzey yerleşimlerine yönelik operasyonlarına da değinen Eisenkot, rejimin Lübnan direnişine karşı savaşa girecek askeri kapasiteye sahip olduğunu iddia etti, ancak bunun iç cephede 'ağır bir bedeli' olacağı uyarısında bulundu.

Eisenkot, İsrail hükümetinin nihai bir karar alamadığını ve kabinenin 'muazzam bilgi eksiklikleri olan insanlardan oluştuğunu' kaydetti.

Eisenkot, ayrıca 'Netanyahu'nun izlediği yolun zafere götürmediği' konusunda ısrar etti.

Öte yandan konuyla ilgili olarak Walla, Netanyahu'ya yakın bir kaynağın Güvenlik Bakanı Yoav Gallant'ın İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin elinde bir piyon olduğu yönündeki sözlerini aktardı.

Söz konusu kaynak, Gallant'a güvenilemeyeceğini ve yargı reformları, yasa tasarısı ve esir takası anlaşmasına ilişkin davranışlarının mevcut İsrail hükümetini devirmek istediğini gösterdiğini belirtti.
Netanyahu
Kabine
siyonist

Yorumunu Gönder

Yorumlar