Direnişe Adanmış Bir Hayat: Şehit Yahya Sinvar

İşgalci İsrail’in saldırısı sonucu şehit olan Hamas lideri Yahya Sinvar ömrünü Filistin mücadelesine adamış bir mücahit olarak tanınır. İşte her zaman arzuladığı şehadet mertebesine ulaşan Yahya Sinvar’ın hayat hikayesi...


19.10.2024 08:48:00   Ortadoğu


Ömrünü adadığı davası yolunda yıllarca hapse mahkum edildi, Siyonistlerin zulmüne baskısına boyun eğmedi. Hamas liderlik görevine seçilmesinden sadece birkaç ay geçtikten sonra, Refah’ta işgalcilerle girdiği çatışmada şehit oldu.

Direnişe adanmış bir hayat

Mira'nın servis ettiği bilgilere göre “Ebu İbrahim” olarak bilinen Yahya Al-Sanwar, 19 Ekim 1962’de köklerinin 1948’de işgal edilen Mecdal Aşkelon şehrine dayandığı Han Yunus mülteci kampında dünyaya geldi.

1986’da Şeyh Ahmed Yasin öncülüğünde kurulan Cihad ve Davet Teşkilatının (Mecd) kurucularından biriydi.  

Bu dönemde (1982-1988) İsrail işgaliyle birçok önemli çatışmayı yönetti. 1982’de, serbest bırakılmadan önce direniş faaliyetleri nedeniyle altı ay boyunca El-Fara’a hapishanesinde tutuklu kaldı. İşgalciler onu 1988 yılında yeniden tutukladı ve iki İsrail askerinin kaçırılması ve İsrail ile iş birliği yapan dört Filistinli casusun öldürülmesi suçlamalarından dört kez müebbet hapis cezasına çarptırdı. Dört yılı tecrit olmak üzere 23 yılını aralıksız İsrail hapishanelerinde geçirdi.

İman varsa imkan vardır..

Siyonistler onun bedenini hapsetti  ama mücadele ruhuna kelepçe vuramadı. O, hapishanedeyken hiçbir zaman umutsuzluğa teslim olmadı, boş durmadı. Çeşitli dönemler hapishanelerde Hamas mahkumlarını örgütledi ve mahkumlarla birlikte bir dizi açlık grevine öncülük etti; bunların en önemlileri 1992- 1996 – 2000 yıllarında yaşandı. 

Hapishanede ileri seviyede İbranice öğrenen Sinwar birçok siyasi ve güvenlikle ilgili kitap yazmış ve eser çevirmiştir. Bunlardan en önemlileri şunlardır:

– Shin Bet kitabının tercümesi.

– 1992 yılında “İsrail Tarafları” kitabının tercümesi.

– Hamas Deneme ve Yanılma kitabını yazdı.

– Shin Bet’in çalışmalarını izleyen “Glory” kitabını yazdı.

Hamas hareketinin güvenlik deneyimini ortaya koyan birçok güvenlik literatürü yazdı.

– Karanfil Dikenleri (1967 sonrası İntifada’ya kadar Filistin mücadelesinin deneyimini anlatan) adlı bir edebi roman yazdı.

23 yıl hapis yattıktan sonra, Gazze Şeridi’nde mücahitlerin ele geçirdiği İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında 2011 yılında binden fazla Filistinli tutuklunun dahil olduğu anlaşma kapsamında serbest bırakıldı.

 2012’de evlendi ve ikisi erkek, biri kız olmak üzere üç çocuğu oldu (İbrahim, Abdullah ve Reda).

2012 yılından itibaren Hamas’ın çeşitli liderlik kademelerinde görev alan Sinwar, hareketin seyrine yön veren en önemli isimlerden biriydi. 

Eylül 2015’te ABD onu “uluslararası teröristler” kara listesine dahil etti. Aynı yıl Hamas onu El Kassam Tugayları’nın elindeki Siyonist mahkumların dosyasından sorumlu isim olarak atadı.

Şubat 2017’de Hamas’ın siyasi büro başkanlığına seçildi ve 2021’de ikinci dönem için seçildi.

Evi 1989’da, ikinci kez 2014 saldırısında, üçüncü kez 2021 saldırısında ve dördüncü kez Aralık 2023’te Gazze Şeridi’ndeki soykırım savaşı sırasında bombalandı ve yıkıldı.

6 Ağustos 2024’te İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğrayan siyasi büro başkanı İsmail Haniyeh’in yerine Hamas hareketinin siyasi büro başkanlığına seçildi. 

17 Ekim 2024 tarihinde ise, Gazze’nin güneyindeki Refah’ta, kendisini İsrail için “en tehlikeli adam” ilan eden işgalci teröristlerle girdiği sıcak çatışmada kanının son damlasına kadar mücadele ederek şehit oldu.

Şehit Yahya Sinvar
direniş
İsrail
hapishane

Yorumunu Gönder

Yorumlar