Eğitim Yok! Ders Zili Çalmayacak!

"Çocukların geleceği kayboldu. Geçen yıl ne okudukları tamamen unutuldu. Okula dönerlerse en baştan başlamak zorundalar."


9.09.2024 09:13:00   Ortadoğu


Gazze'deki Filistinli çocuklar ikinci öğretim yılına okula gitme şansları olmadan giriyor.

Normalde okula dönmeleri gereken bu hafta, Kudeh ailesinin çocukları, Gazze'nin güneyinde artık evleri haline gelen mezarlıkta mezar yapımında kullanılmak üzere satmak için yıkılan bir binadan topladıkları kucak dolusu molozla geldiler.

"Diğer ülkelerde bizim yaşımızdaki herkes okuyor ve öğreniyor" diyor 14 yaşındaki İzzeddin Kudeh, en küçüğü 4 yaşında olan üç kardeşiyle birlikte bir beton parçasını taşıdıktan sonra. "Biz ise okuyamıyoruz. Kapasitelerimizin ötesinde bir işte çalışıyoruz. Geçimimizi sağlamak için buna mecburuz."

Gazze ikinci eğitim yılına da okulsuz girerken, çocukların çoğu İsrail'in yıkıcı saldırıları karşısında ailelerinin günlük hayatta kalma mücadelesine yardım etmekle meşgul.

Çocuklar toprak yollarda yalınayak yürüyerek plastik bidonlarla dağıtım noktalarından çadır kentlerde yaşayan ailelerine su taşıyor. Diğerleri ise hayır kurumlarının mutfaklarında, ellerinde kaplarla yiyecek getirmek için bekliyor.

İnsani yardım çalışanları, eğitimden uzun süre mahrum kalmanın Gazze'deki çocuklar üzerinde uzun vadeli hasar tehdidi oluşturduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler'in çocuklarla ilgili kuruluşu UNICEF'in bölge sözcüsü Tess Ingram, küçük çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerinin zarar gördüğünü, büyük çocukların ise çalışmaya ya da erken yaşta evliliğe sürüklenme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Ingram, "Bir çocuk ne kadar uzun süre okul dışında kalırsa, kalıcı olarak okulu bırakma ve bir daha geri dönmeme riski de o kadar artar" dedi.

Gazze
okul
saldırı
eğitim

Yorumunu Gönder

Yorumlar