Avrupa'nın Kalbinde Sel Felaketi: Can Kaybı...

Orta Avrupa'da şiddetli yağış ve nehirlerin taşması nedeniyle yaşanan sel felaketinde can kaybı artıyor.


16.09.2024 21:26:48   Dünya


Polonya'dan Romanya'ya kadar Avrupa'nın orta ve doğusundaki birçok ülkede günlerce süren şiddetli yağışların ardından nehirlerin taşması sonucu birçok kasaba sular altında kalırken, sel felaketinde en az 15 kişi hayatını kaybetti.

Bazı bölgelerdeki yetkililer selin yarattığı tahribatın maliyetini hesaplarken, diğer bölgeler ise sele karşı hazırlık yapıyor.

Çek Cumhuriyeti ve Polonya arasındaki sınır bölgelerinde hafta sonu şiddetli yağışlar meydana geldi. Romanya'nın doğusundaki köy ve kasabalar sular altında kalırken, bazı köprüler çöktü ve evler yıkıldı.

Polonya hükümeti selden etkilenen bölgelerde doğal afet durumu ilan etti ve mağdurlara yardım için 1 milyar zloty (260 milyon dolar) ayırdığını açıkladı. Polonya Başbakanı Donald Tusk selden etkilenen diğer ülkelerin liderleriyle temasta olduğunu ve AB'den mali yardım isteyeceklerini açıkladı.

Polonya'nın Çek sınırındaki Klodzko kasabasının belediye başkanı Michal Piszko, kasabada suların çekildiğini fakat yardıma ihtiyaç olduğunu açıkladı. Çek Cumhuriyeti ile Polonya sınır bölgesindeki nehirler Pazartesi günü çekilmeye başlarken, sel daha geniş bölgelere yayılıyor.

HAZIRLIKLAR HIZLANDI

Bazı bölgelerde selin ardından sular çekilirken, bazı bölgeler ise sele karşı savunmalarını güçlendiriyor.

Polonya'nın güneyindeki Topola baraj gölü taşmış ve sular Kozielno köyüne akmaya başlamıştı. Bölgedeki yetkililer yakınlardaki birçok kasaba ve köyde yaşayanların çıkartılacağını açıkladı.

Polonya'nın güneybatısındaki Silezya bölgesinde Wroclaw Belediye Başkanı Jacek Sutryk, yaklaşık 600.000 nüfuslu kentte Çarşamba günü su seviyesinin zirveye ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Çek Cumhuriyeti'nde Morava Nehri'nin gece boyunca yükselmesi sonucu başkent Prag'ın 230 km doğusunda yer alan ve 10.000 nüfuslu Litovel'in %70'i sular altında kaldı. Livotel belediye başkanı Facebook'ta yayımladığı bir videoda okulların ve sağlık tesislerinin kapandığını söyledi.

Romanya'da sel felaketi hafta sonu altı kişinin ölümüne neden olurken, Pazar günü de Avusturyalı bir itfaiyeci hayatını kaybetti. Avusturya'da polis sözcüsü, Viyana'yı çevreleyen Aşağı Avusturya'da 70 ve 80 yaşlarında iki kişinin evlerinde boğulmuş olarak bulunduğunu açıkladı.

Polonya'nın devlet haber ajansı PAP, Polonya'da beş kişinin hayatını kaybettiğini bildirirken, Çek Cumhuriyeti'nde bir polis ise bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Slovakya başkenti Bratislava ve Macaristan başkenti Budapeşte'de Tuna Nehri'nin yükselmesine karşı hazırlık yapılıyor.
Orta Avrupa
sel
can kaybı

Yorumunu Gönder

Yorumlar