Yahudi Ajansı’nın Tasfiyesi Kararı Siyonist İsrail’i Çıldırttı

Yahudi Ajansı'nın tasfiyesi; Moskova ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerde yeni bir düğüm yarattı.


28.07.2022 14:21:52   Dünya


Moskova'nın Rusya'daki "Yahudi Teşkilatı"nı feshetme kararı, bu ülke ile Siyonist rejim arasındaki ilişkileri yeni bir gerilim aşamasına getirdi ve bu da Siyonist yetkililer arasında endişe yarattı.

Rusya'nın "Yahudi Ajansı"nın Rusya'daki faaliyetlerini durdurma kararı, Moskova ile Tel Aviv arasında son aylarda gerginleşen ilişkilere yeni bir şok getirdi. Durumun kötüleşmesi Siyonist yetkilileri tam bir çıkmaza soktu.

•     Moskova'nın Yahudi Ajansı'nın Rusya'daki faaliyetlerini yasaklama ve askıya alma kararı, Moskova ile Tel Aviv arasındaki zarar görmüş ilişkilere yeni bir şok verdi. 

•    Siyonist rejim yetkilileri, bu kararın uygulanmasıyla ilişkilerin kötüleşeceği korkusuyla mücadele ediyor ve bu rejimin başbakanı, Rus yetkililerle görüşmek üzere bir heyet gönderiyor. 

•     İsrailli yetkililer, Rusya'nın ülkedeki Yahudi Ajansını kapatma planının hızla büyük bir diplomatik olaya dönüşeceğinden korkuyor. 

•    Siyonist medyanın analizine göre, asıl görevi; bulunduğu ülkenin Yahudi vatandaşlarını sessizce  işgal altındaki Filistin'e göçe zorlamak olan Yahudi Ajansı'nın ofislerinin kapatılması, Siyonistlerin Rusya'dan işgal altındaki topraklara göçünün önemli ölçüde azaltılması ve hatta durdurulması anlamına geliyor.

 Ne olmuştu?

 Geçen ayın sonlarında Rus makamları, işgal altındaki Filistin'e Siyonist göçü kolaylaştıran ve teşvik eden kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Yahudi Ajansı'na, buna karşı yasal işlem başlatma niyetinde olduklarını bildirdi. 

Siyonist rejimin Kanal 13'ün raporuna göre Rusya, Tel Aviv'e yazdığı bir mektupta, ajansın göç etmek isteyen Rus vatandaşlarıyla ilgili olarak gizlilik ve veri koruma yasalarını sistematik olarak ihlal ettiğini söyledi.

Bu mektupta, Yahudi Ajansı'nın kendisine verilen para cezalarını açık hukuk ihlali nedeniyle ödediği ve temyize gitmediği göz önüne alındığında, bunun hukuka aykırı hareket ettiğini ve aynı ihlalleri işlemeye devam ettiğini gösterdiği ifade edildi. Buna karşılık, Yahudi Ajansı ciddi suistimal iddialarını reddetti ve gündeme getirilen sorunları küçük teknik sorunlar olarak gördüğü için para cezalarını ödediğini iddia etti.

Moskova ve Tel Aviv arasındaki ilişkilerdeki yeni kriz, Rusya Adalet Bakanlığı'nın Moskova'nın "Basmani" Bölge Mahkemesi'ne bu örgütün kapatılmasını talep etmesi üzerine 30 Temmuz Perşembe günü yoğunlaştı ve bu da Moskova'nın niyetinde ciddi olduğunu gösterdi, bu sözler ve uyarılar pratik eylemlere dönüştü.

Bu mahkeme, Rus haber ajansı "Ryanovsky" tarafından yayınlanan bir açıklamada, mahkemenin Yahudi Ajansı'nın tasfiyesi ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın (Rusya) ana dairesi tarafından açılan bir davayı aldığını söyledi. 

Mahkeme sözcüsü daha fazla ayrıntı vermeden bu talebin hukuk ihlalleri sonrasında yapıldığını ve bu şikayetin ön duruşmasının 28 Temmuz (6 Ağustos) tarihinde yapılmasının planlandığını duyurdu.
Rusya Adalet Bakanlığı geçtiğimiz Perşembe günü İsrail Yahudi Ajansı’nın Rusya şubesinin tasfiyesini istemiş ve karar onaylanmıştı.

 Merkezi Kudüs’te yer alan İsrail Yahudi Ajansı, dünyanın kar amacı gütmeyen en büyük Yahudi ajansı ve dünya Yahudilerinin sinsice İsrail’e göç etmesine yardım ediyor.

Bu ayın başında, Rus hükümeti, 1989’da Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana ilk kez, Rusya’dan İsrail’e Yahudi göçünü organize etmeyi reddederek, Yahudi Ajansı’nın Rusya topraklarında faaliyet göstermesini yasakladı. 

Rus makamları, Moskova’daki Adalet Bakanlığı tarafından Yahudi Ajansı’nın faaliyetlerini durdurma emirlerini, Moskova’daki ve diğer büyük Rus şehirlerindeki Yahudi Ajansı ofislerine iletmişti.

Bu adım, Ajans’a yönelik bir darbe olarak görüldü. Diğer yandan Rusya Batı boykotunun etkileri sebebiyle sıkıntı yaşıyor, ülkede yaşam şartları zorlaşıyor, açıkça dünya Yahudi devletini kurma peşindeki İsrail’e göç etmek isteyen Yahudilerin sayısı artarken bazı ülkelerin hava sahasını Rusya’ya kapatması nedeniyle çok sayıda kişi İsrail’e göç edemiyor. 
Moskova
rusya
yahudi

Yorumunu Gönder

Yorumlar