İsrail, Lübnan Planı İçin Paravan Şirket Kurmuş!

New York Times'a göre İsrail, uzun süredir Lübnan'da bir saldırıya hazırlanıyordu ve bu amaçla Avrupa'da patlayıcılı çağrı cihazı üretimi için bir paravan şirket kurdu.


19.09.2024 15:00:00   Ortadoğu


New York Times (NYT) gazetesinde yer alan haberde, uluslararası bir şirket gibi davranan ve cihazların montajı için Tayvanlı Gold Apollo ile anlaşma imzalayan Macar BAC Consulting'e işaret edildi.

Şirketin "İsrail cephesinin bir parçası" olduğu iddia edilen haberde, Siyonist rejim istihbaratının rolünü gizlemek için en az iki paravan şirket daha kurulduğu belirtildi.

BAC, Hizbullah dışındaki tüm müşteriler için normal çağrı cihazları üretti. Gazeteye konuşan kaynaklar, Lübnan'a gönderilen cihazların patlayıcı içeren piller barındırdığını söyledi.

Çağrı cihazları 2022 yazında küçük partiler halinde Lübnan'a ulaşmaya başladı. Ancak Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın cep telefonlarının güvenilmez olduğunu açıklaması ve örgütün toplantılarında kullanımını yasaklamasının ardından üretim hızlandı.

Amerikalı istihbarat yetkilileri, binlerce çağrı cihazının ülkeye sokulduğunu ve Hizbullah üyelerine dağıtıldığını belirtti. İsrail, cihazları patlatmak için direnişin üst düzey liderlerinden geldiği izlenimi veren Arapça bir mesaj gönderdi.

Lübnan'da son iki gün içinde iki kez kablosuz iletişim cihazları ve diğer elektronik aletler toplu olarak patladı. İlk patlamalar 17 Eylül'de gerçekleşti ve ülke genelinde çağrı cihazları infilak etti.

İkinci patlama dalgası 18 Eylül'de meydana geldi. Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde telsizler ve diğer elektronik cihazlar patlatıldı.

Reuters ajansının haberine göre, cihazlardaki patlayıcılar İsrail istihbarat teşkilatı Mossad tarafından yerleştirilmiş olabilir. Ajansa göre bombalı saldırılardan birkaç ay önce Lübnan'a 5 bin çağrı cihazı gönderilmişti. The Wall Street Journal'a göre Hizbullah, patlamalardan birkaç gün önce yeni bir grup çağrı cihazı teslim almıştı.

YDH

 
Lübnan
çağrı cihazı
patlama

Yorumunu Gönder

Yorumlar