13 bin bitki örtüsünün bulunduğu ülkemizin her bir köşesi ayrı bir şifa kaynağı olma özelliği taşıyor. Bu bitkilerin 4 bine yakını sadece Türkiye’ye özel, yani endemik yapıdadır. Ortalama 500 adeti ise tıbbi bitkidir. Coğrafyamızda biten bitkilerin tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insandan bugüne kadar, toplumlarda önemli sosyal, kültürel ve çevresel roller oynamıştır.
Geçmişten günümüze tıbbi ve aromatik bitkiler, hem tıbbi amaçlı hem de gıda amaçlı olarak kullanılmış ve zamanla daha fazla önem kazanmıştır. Günümüz dünyasında başta alternatif tıp olmak üzere modern tıpta da yaygın bir şekilde değerlendirilmektedir.
Yapılan bir araştırmaya dünya nüfusunun hemen hemen yüzde 80’i hastalıklara tedavi yöntemi olarak öncelikle tıbbi bitkilere müracaat ediyor. Gelişmiş ülkelerde kullanılmakta olan ilaçların yaklaşık yüzde 25’inde etken maddeyi ise bu bitkilerden çıkarılan özler oluşturuyor.
Kozmetik ürünlerde, uçucu bitkisel yağlarda, bitkisel sağlık ürünlerinde, renklendirici boyalarda, bitki koruma ürünlerinde geniş bir pazar payına sahip olan bitkiler, küresel sistemde her geçen gün ilgiyi katlayarak üzerine çekmektedir.
Ülkemizdeyse söz konusu bitkiler en çok; Ege, Marmara, Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde yetişmektedir. Türkiye coğrafi konumunun uygunluğu, dört mevsimi içinde barındıran muhteşem iklimi, tarımsal potansiyelinin yüksekliği ve geniş yüzölçümü gibi özellikleri sebebi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde önemli bir yapıya sahiptir.
Kimyon, anason, kekik, çemen, haşhaş, rezene, nane, kişniş, defne, ıhlamur, adaçayı, biberiye, kuşburnu, sumak, mahlep…. gibi yüzlerce bitki ihracat pazarında da önemli bir yer tutmakta.
İşte bu tanışma yazımızda genel bir bakış sunarak, sağlık açısından adeta bir hazinenin üzerinde yaşadığımızı altını çizerek vurgulamayı amaçladım.
Yüzlerce öğrencimle paylaşmaya çalıştığım bilgi ve birikimlerimi düzenli kaleme alacağım yazılarımla siz değerli okuyucularıma da aktarmaya çalışacağım.
Çünkü her bir bitkide doğru kullanıldığında şifa vardır.