Hizbullah Hedef Almıştı…8200 Komutanının İstifa Mektubu

Hizbullah'ın hedef aldığı Birim 8200 Komutanı Yossi Sariel'in gecikmeli özür dilediği ancak temerrüt bir özrün yeterli olmayacağı bildirildi.


17.09.2024 09:33:00   Güncel


Maariv, Birim 8200'ün Komutanı Yossi Sariel'in istifa mektubunu yayımladı.

Sariel ''7 Ekim saat 06:29'da kendimden beklediğim, astlarımın ve komutanlarımın benden beklediği ve çok sevdiğim ülkenin vatandaşlarının benden beklediği görevi yerine getirmedim.'' diyor.

İbranice medya Maariv'e göre, İsrail'in 7 Ekim başarısızlığı, tüm hataları ortaya çıkaracak, ordunun tepesini soruşturacak ve gerekli değişiklikleri yapacak kapsamlı bir soruşturma gerektiriyor.

Sariel, ''7 Ekim'de birliğin komutanı olarak kişisel sorumluluğumu ve komutanlarım tarafından belirlenen zamanda koltuğu bir sonraki isme devretmeyi gerçekleştirmek istiyorum.'' diye ekliyor.

Maariv, Yossi Sariel'in, 7 Ekim'de yaşananlardan rejimi ilk uyarması gereken kişi olduğunu ancak bunu yapmadığını vurguluyor.

Rejim için ölümcül bir hata demek olan bu güvenlik açığına rağmen Sariel 11 ay boyunca görevinden uzaklaştırılmadı ya da istifa etmeyi tercih etmedi.

YDH'de yer alan habere göre Sariel'in istifası, 7 Ekim'den aylar sonra, 25 Ağustos'ta Erbain Operasyonu'nda İsrail ordusunun önde gelen elektronik istihbarat birimi olan Birim 8200'ün hedef alınmasıyla Sariel'in öldüğü söylencelerinden sonra gündeme geldi.

Maariv, İsrail tarihinin en büyük başarısızlığının üzerinden 11 aydan fazla bir süre geçtikten sonra, İsrail rejiminin kendini sorgulama zamanı geldiğini savunuyor; devlet soruşturma komisyonu kurulmasını talep ediyor.

Özellikle 8200 biriminde ''kayıtsızlık, kibir ve profesyonellikten uzak bir sorumsuzluk ortaya çıktığı için tutumların yeniden değerlendirilmesi İsrail için kritik önem taşıyor.

Bu esnada, herhangi bir anlaşmayı müzakere etmekte engeller yaratan Netanyahu güvenlik zaafiyeti konusunda da komisyon kurulmasını engelliyor. 

Maariv, Philadelpi Koridoru'nun değil 7 Ekim başarısızlığının ardındaki sorumsuzlukların anlaşılmasının rejimin temeli olduğunu savunuyor.

Maariv'e göre, soruşturma komisyonu kurulmadan geçen her gün İsrail'in güvenliğinin ihlali.

7 Ekim'de Yossi Sariel ve Aharon Haliva'nın ciddi bir görev ihmali ile suçlandığı ancak suçu paylaşan pek çok kişi olduğu bildirildi.

Sorumluluk Başbakan Netanyahu, Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Herzi Halevi ve çeşitli generaller ile birlik komutanlarına kadar uzanıyor.

İstifa ettiği iddia edilen Sariel ise bu iddianın uzantısı olan kaleme aldığı mektubunu şöyle bitiriyor:

''7 Ekim'de, ortaya çıkan tehdidi fark etmek için noktaları birleştirmede istihbarat ve operasyonel bir sistem olarak kolektif bir şekilde yetersiz kaldık.''

Hizbullah
8200
hedef

Yorumunu Gönder

Yorumlar