İsrail, Batı Şeria'da İşgali Derinleştiriyor

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da otuz yılı aşkın bir süredir en büyük toprak gaspını devreye soktu.


6.07.2024 21:31:00   Ortadoğu


 Siyonist rejim, Batı Şeria'da otuz yılı aşkın bir süredir en büyük toprak gaspını uygulamaya koydu.

Associated Press (AP) ajansı tarafından elde edilen talimatnameye göre İsrail makamları, kısa süre önce Ürdün Vadisi'nde 12,7 kilometrekarelik arazinin tahsis edilmesini onayladı.

İnsan hakları örgütü Peace Now'ın verilerine göre bu, barış sürecinin başlangıcındaki 1993 Oslo anlaşmalarından bu yana onaylanan en büyük tek toprak gaspı.

Gözlemciler, toprak gaspının Ürdün sınırındaki önemli bir koridor boyunca İsrail yerleşimlerini birbirine bağladığını ve bu hareketin bitişik bir Filistin devleti kurulması şansını zayıflattığını söyledi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada bunu 'yanlış yönde atılmış bir adım' olarak nitelendirerek "Gitmek istediğimiz yön, müzakere edilmiş iki devletli bir çözüm bulmaktır," dedi.

Yeni işgal edilen topraklar Batı Şeria'da, Gazzesavaşının patlak vermesinden önce İsrail'in Filistinlileri tehcir ettiği bir bölgede yer alıyor.

YDH’de yer alan habere göre öte yandan faşist yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları da Gazze'deki savaşın başından bu yana daha da arttı.

BM'ye göre yerleşimciler, ekim ayından bu yana Batı Şeria'da Filistinlilere binden fazla saldırı düzenleyerek ölümlere ve mal kaybına neden oldu.

Geçen ayın sonlarında onaylanan ancak çarşamba günü kamuoyuna duyurulan toprak gaspı, mart ayında Batı Şeria'da 8 kilometrekarelik ve şubat ayında 2,6 kilometrekarelik araziye el konulmasının ardından geldi.

Peace Now, bunun 2024 yılını İsrail'in Batı Şeria'da toprak gaspı için en yoğun yıl haline getirdiğini vurguladı.

Rejim, bu toprakları devlet arazisi ilan ederek yerleşimcilere kiralanmasına izin veriyor ve Filistinlilerin özel mülkiyetini yasaklıyor.

 
İsrail
işgal
BM

Yorumunu Gönder

Yorumlar