İşgal Topraklarının Korkulu Rüyası: İran’ın İntihar İHA’sı

İran'ın 2000 kilometreden fazla menzile sahip "Araş 2" intihar İHA’sı işgal altındaki bölgelere ulaşıyor.


12.04.2024 22:04:52   Ortadoğu


2000 km menzile sahip Araş-2 intihar İHA’sı dünyanın en uzun menzilli intihar İHA’sı olarak kabul ediliyor. BU İHA’nın daha küçük bir örneği, savaş alanında yakındaki hedeflere saldırmak üzere tasarlanmış, 150 km menzile sahip Araş-1 olarak adlandırılan İHA’dır. Aslında Araş-2 intihar İHA’sı Araş-1’in yükseltilmiş ve geliştirilmiş bir versiyonudur.

Araş-2 İHA'sı ilk kez 6 Ocak 2021’de İran ordusunun İHA tatbikatında görücüye çıktı ve kullanıldı. Bu tatbikatta, bu İHA Makran açıklarından fırlatılmış ve yaklaşık 1400 km yol kat ettikten sonra İran'ın merkezindeki Simnan eyaletindeki genel tatbikat bölgesindeki hedefini vurmuştur.

Aaş-2, Kiyan-2 İHA'sına benziyor ve üçgen bir kanadı var. Bu iki İHA arasındaki temel fark motorlarıdır. Kiyan jet motoru kullanıyor, Araş ise pistonlu motor kullanıyor. Bu motor farkı bu İHA’ların menzillerine de büyük etki yaptı.

Araş-2 şimdiye kadar tatbikatlarda iki tip fırlatıcıyla fırlatıldı. Biri Kerrar gibi kolayca bulunabilen Jeto fırlatıcı, diğeri ise bir kamyonun arkasına takılan kutu fırlatıcılardır. Kutu fırlatıcıların varlığı, bu insansız hava aracının tespitini zorlaştıracak ve taşıyıcısının yüksek hareket kabiliyetiyle birlikte, hayatta kalma kabiliyetini artıracaktır.

Araş-2 İHA’sı, 8 Temmuz 2022’de ordunun insansız hava aracı filosunda görüldü. Bu nedenle gemisavar olarak kullanılma yeteneği ve ayrıca denizden kıyıya saldırı yeteneği de Araş için düşünülebilir.

İran ordusunun 2022 başarıları sergisinde bu İHA’ya ek yetenekler kazandıran kızılötesi ve elektro-optik arayıcı ile donatılmış Araş-2 imha İHA’sıda görülmüştür. Kızılötesi ve elektro-optik arayıcıya sahip Araş-2 İHA’sı, çeşitli hedefleri yüksek hassasiyetle imha edebilecektir. Dolayısıyla çeşitli arama arayıcıları ile sabit hedeflerin yanı sıra hareketli hedefleri veya düşman sahasında isabetli bir şekilde vurulması gereken hedefleri de hedef alabilme yeteneğine sahiptir.

Yayınlanan fotoğraflara ve Savunma Bakanlığı'nın başarılarının sergisine ilişkin bilgilere göre Araş-2 İHA’sının motoru, 50 beygir gücünde MD 550 veya MDSO-4-520 tempest tipindedir. Dolayısıyla motor tipine göre bu İHA’nın maksimum hızı saatte 185 km olacaktır.

Araş-2 İntihar İHA’sının özellikleri:

Uzunluk: yaklaşık 4,5 metre

İki kanat ucu arasındaki mesafe: yaklaşık 4 metre

Uçuş tavanı: 3657 metre (12 bin fit)

Motor: 50 beygir gücünde pistonlu MD550 veya MDSO-4-520 tempest

Maksimum hız: 185 km/saat

Menzil: 2000 km

Ağırlık: yaklaşık 200 kg

Üretim Yeri: İran


 
Araş 2
iran
intihar İHA

Yorumunu Gönder

Yorumlar