7 bin 500'den fazla yazar ve kültür çalışanının, İsrail'e karşı başlatılan en büyük kültürel boykota katıldığı açıklandı.
17.02.2025 17:11:26
Dünya
Dünya çapında 7 bin 500'den fazla yazar ve kültür çalışanı son 4 ayda İsrail'e karşı başlatılan en büyük kültürel boykota katıldı. Siyonist yayıncılara karşı kitlesel boykota katılanlar arasında Nobel, Pulitzer ve Booker ödülü sahibi ünlü isimler yer alıyor.
İsrail'e karşı en büyük kültürel boykot çağrısının yayınlanmasının üzerinden yaklaşık 4 ay geçti. Bu kampanya, İsrail’e karşı tarihin en büyük kültürel boykot olarak adlandırıldı.
Bugüne kadar bu çağrıyı destekleyip imzalayanların sayısı 7.500'ü aştı. İmza atanların arasında ünlü yazarlar, editörler, çevirmenler, illüstratörler, yayıncılar, kütüphaneciler, kültür çalışanları ve aktivistler yer alıyor.
Geçtiğimiz ekimde 1.000'den fazla yazar, Filistin halkına uygulanan baskıya karşı bir bildiri olarak İsrailli yayıncılar aleyhinde kitlesel boykot başlatmıştı.
Filistin Edebiyat Festivali'nin yanı sıra Books Against Genocide ve Fossil Free Books gibi diğer kampanya grupları tarafından düzenlenen mektupta Gazze'deki durum ayrıntılarıyla anlatıldı.
28 Ekim'de yayınlanan mektupta, yayıncılık sektörünün "21.yüzyılın en derin ahlaki, siyasi ve kültürel kriziyle" karşı karşıya olduğu belirtildi.
Dünya çapında büyük yankı uyandıran mektupta, ünlü yazarlar ve yayıncılar, İsraillilerin Gazze'de yarattığı zulüm eleştirildi. Mektupta, bu felaketin "21. yüzyılın en derin ahlaki, siyasi ve kültürel krizi" olarak nitelendirildiği belirtildi.
Bu mektuba imza atanlar, ayrımcı politikalar ve tedbirler uygulayarak veya İsrail işgalini, ırkçılığını veya soykırımını meşrulaştırarak Filistin haklarını ihlal etmede suç ortağı olan yayıncılar, festivaller, edebiyat ajansları ve yayıncılarla işbirliği yapmayacaklarını açıkça belirtmişlerdir. Mektuba göre, Filistin halkının haklarını (uluslararası hukukta güvence altına alındığı gibi) hiçbir zaman kamuoyuna tanımamış kurumları da boykot edilecektir.
Mektupta, “İsrail Gazze'yi yaşanmaz hale getirdi. İsrail'in Ekim ayından bu yana tam olarak kaç Filistinliyi öldürdüğünü bilmek mümkün değil çünkü İsrail ölüleri sayma ve gömme yeteneği de dahil olmak üzere tüm altyapıyı yok etti. İsrail'in Ekim ayından bu yana Gazze'de en az 39.363 Filistinliyi öldürdüğünü ve bunun bu yüzyılda çocuklara yönelik en büyük savaş olduğunu biliyoruz.
Bu bir soykırımdır, önde gelen uzman akademisyenler ve kurumlar aylardır bunu söylüyor. İsrailli yetkililer Gazze halkını ortadan kaldırma, Filistin devletini imkansız kılma ve Filistin topraklarını ele geçirme motivasyonlarından açıkça bahsediyor. Bu, 75 yıllık yerinden edilme, etnik temizlik ve apartheid'in ardından geliyor.
Oynayacağımız bir rol var. Apartheid ve yerinden edilmeyle ilişkilerini sorgulamadan İsrail kurumlarıyla vicdanımız rahat bir şekilde ilişki kuramayız. Bu, Güney Afrika'ya karşı sayısız yazarın aldığı bir pozisyondu; orada apartheid'e karşı mücadeleye katkılarıydı.
Bu nedenle: Filistinlilerin ezici baskısına ortak olan veya sessiz kalan İsrail kültür kurumlarıyla çalışmayacağız. Yayıncılar, festivaller, edebiyat ajansları ve yayınlar dahil olmak üzere İsrail kurumlarıyla işbirliği yapmayacağız." ifadeleri kullanıldı.
Bu boykot kampanyası, bugüne kadar dünya yazarlarının İsrail'e yönelik yaptığı "en büyük kültürel boykot" olarak değerlendiriliyor.
Başlatılan kampanya, 21. yüzyılın en derin ahlaki ve politik krizine dikkat çekiyor. 7500'den fazla yazar ve edebiyat profesyoneli, Filistin halkının mülksüzleştirilmesine ortak olan siyonist yayıncılara karşı birleşti.
İmzalayanlar arasında çağdaş edebiyatın en büyük isimleri de yer alıyor. Çok satan yazarlar arasında, İsrail rejiminin Filistin halkına yönelik muamelesini uzun süredir yüksek sesle eleştiren "Intermezzo" yazarı Sally Rooney de yer alıyor. Rooney, İsrailli bir yayıncının üçüncü romanı "Güzel Dünya, Neredesin?"i 2021 yılında İbranice'ye çevirme teklifini reddettiğinde medyada geniş yer bulmuştu.
Nobel Ödüllü yazarlar Abdulrazak Gurnah ve Annie Ernaux'nun da imzacı olarak yer aldığı listede Pulitzer Ödülü sahibi Viet Thanh Nguyen ve Junot Díaz da bulunuyor.
2024 yılının Booker Ödülü adayları Percival Everett ve Rachel Kushner'in yanı sıra Yahudi kökenli yazarlar Judith Butler, Naomi Klein ve Miriam Margolyes de listede yer alıyor.
Boykot çağrısına karşı, İsrail’i destekleyen İngiltere merkezli avukatlar birliği UK Lawyers for Israel (UKLFI), Yazarlar Derneği, Yayıncılar Birliği ve Bağımsız Yayıncılar Birliği’ne bir mektup göndererek bu boykotun İsraillilere karşı açıkça ayrımcı olduğunu savundu ve yazarların başka ülkelere benzer şartlar dayatmadığını öne sürdü.
Filistin Edebiyat Festivali'nin kurucularından ve şu anki direktörlerinden Omar Robert Hamilton da İsrail yanlısı avukatların mektubunu değerlendirerek, İsrail yanlısı isimlerin söyleyecek hiçbir şeyi olmadığı belirtti.
Boykot kampanyasına yeni imza atanlar arasında Halid Hüseyni, Piper Kerman, Ling Ma, Robin Coste-Lewis, Michael Rosen, Peter Cray, Omar El Akkad ve Chris Kraus yer alıyor.
Bu bağlamda Giller Ödülü sahibi romancı Omar El Akkad, “Filistin halkına yönelik devam eden soykırıma ortak olmasam bile (Ama benim vergi dolarlarımla İsrail finanse ediliyor), dayanışma adına sunabileceğim en az şey, bu dehşeti aktif veya pasif olarak normalleştiren hiçbir aygıt veya kuruma katılmamaktır. Biz yazarız, insanlık durumuyla ilgilendiğimizi iddia edebiliriz ya da çağımızın en korkunç ve en iyi belgelenmiş vahşetlerinden kendimizi uzaklaştırabiliriz, ama ikisini birden yapamayız." dedi.
Meksikalı teorisyen Nicholas Mirzoff da, "Siyonizm karşıtı bir Yahudi olarak, benim adıma işlendiği iddia edilen bu soykırımı reddetmek için mümkün olan her adımı atmak benim görevimdir." ifadesini kullandı.
Yıllardır birlikte çalışan iki sanatçı Brian Eno ve Beth Adrians Filistin halkı ile dayanışma için söz konusu boykota katıldıklarını bildirdi ve "Ne yazık ki İsrail ve destekçileri edebiyat kurumlarını propaganda amaçlı kullanmaktan çekinmiyor. Bunun için boykotu bu özel silahı onların elinden almanın bir yolu olarak görüyoruz." dedi.
Filistinlilerin haklarını savunduğu için İsrail tarafından tutuklanan bir İsrailli yazar Jeff Halper şunları kaydetti: "Siyonist yerleşimci sömürgeciliği, İsrail militarizmi ve Filistin mücadeleleri hakkında yazan bir İsrailli yazar olarak, İsrail'in soykırımına son verilmesini haykıran ve talep eden her türlü girişime adımı ekliyorum."
Kampanyanın temel taleplerine dikkat eden yayıncılar ve yayınevleri kendilerini kültürel boykottan muaf tutabilirler. Bu talepler şöyle:
1.İsrail'in soykırımcı apartheid rejiminin kınanması ve ondan uzak durulması.
2.Filistin ulusunun geri dönüş hakkı da dahil olmak üzere tüm haklarının uluslararası hukuk kapsamında koruması ve teyit edilmesi.
Şu ana kadar 98 İsrailli yayıncıdan yalnızca küçük ve bağımsız bir yayınevi bu iki talebi kabul etti.
Daha önce Kanada'da başarılı yazarlara verilen prestijli Scotiabank Giller Ödülü aday listesinde bulunan bir dizi yazar, ödülün sponsorlarının İsrail silah üreticileri ile bağları dolayısıyla eserlerini yarışmadan çekmişti.
Yazarların Giller Ödülü karşı yürüttüğü protesto sonucu Giller Vakfının sponsorlarından Scotiabank çekilme kararı almıştı.
/tesnim