İran’dan ABD’ye Gazze Yaptırımı

İran, Filistin savaşıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle Amerikalı 7 şahıs ve 5 kuruma yönelik yaptırım kararı aldı.


2.05.2024 18:59:00   Ortadoğu


İRNA haber ajansının bildirdiğine göre İran Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayımlayarak İsrail rejiminin Gazze’deki terör eylemlerinde doğrudan bağlantısı olan Amerikalı bazı şahıs ve kurumlara yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Haberde İran Dışişleri Bakanlığının Amerikalı şahıs ve kurumlara yönelik yaptırım kararının “Amerika’nın bölgedeki terörist eylemlerine ve insan hakları ihlallerine karşı koyma yasası” çerçevesinde alındığı bildirildi.

Söz konusu yasanın 4 ve 5’inci maddelerine atıf yapılan açıklamada 5 Amerikan kurumu ile 7 Amerikalı şahsın Filistin halkına yönelik terörist eylemlerinde İsrail rejimine mali destek sağlamak ve rejimin bariz şekilde yaptığı insan hakları ihlallerini desteklemek suçlarından dolayı yaptırım listesine alındığı ifade edildi.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada yaptırım uygulanacak olan Amerikan firmaları şöyle listelendi:

1- The Lockheed Martin Corporation: İsrail rejimine savaş boyunca askeri ekipman sağladığı için.

2- General Dynamics Corporation: Gazze savaşında İsrail rejimine 155 milimetrelik top mermileri sağladığı için.

3- Skydio: Savaş boyunca İsrail rejimine insansız uçak tedarik ettiği için.

4- Chevron Corporation: İsrail rejimine Akdeniz’de doğalgaz sondajı yaptığı ve elde ettiği gelirle savaşa destek verdiği için.

5- Kharon Company: Amerikan Hazine Bakanlığının Hamas ve İslami Cihat’a yaptırım uygulamasında rolü olduğu için.

İran’ın yaptırım kararı aldığı Amerikalı şahıslar ise şunlar:

1- Jason Greenblatt: ADL adlı Siyonist örgütün lideri ve eski ABD başkanı Donald Trump’ın danışmanı. Amerikan rejiminin Hamas’a yönelik yaptırımlarında yer aldığı için.

2- Michael Rubin: American Enterprise Institute adlı İsrail yanlısı Yeni Muhafazakar düşünce kuruluşunun üyesi. Filistin direnişinin yok edilmesine yönelik çabalarından dolayı.

3- Jason Brodsky: Nükleer İran’a Karşı Birlik adlı örgütün lideri. Filistin direnişine karşı düşmanca tutumundan ve İran’ın Aksa Tufanı’ndaki rolüne dair uydurma raporlarından dolayı.

4- Clifford D. May: Demokrasiyi Savunma Vakfı adlı İsrail yanlısı örgütün başkanı. Gazze savaşında İsrail rejiminin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini savunduğu için.

5- Bryan P. Fenton: Amerikan rejiminin özel operasyonlar komutanı. Gazze savaşında İsrail rejimine istihbarat ve güvenlik desteği sağladığı için.

6- Brad Cooper: Amerikan rejiminin 5. Filosunun komutanı. Gazze savaşında İsrail rejimine verdiği destekten dolayı.

7- Gregory J. Hayes: RTX silah şirketi CEO’su. Gazze’deki soykırımı desteklemesinden dolayı.

İran
Gazze
ABD yaptırım

Yorumunu Gönder

Yorumlar